Du är här:

Bäckfjärdens isbana 

Isbanan

På Bäckfjärden finns en 3 kilometer lång isbana med anslutningar från Nyängets havsbad och Sommarhemmet. En mindre isbana för lek och spel med puck och klubba finns också vid Nyängets havsbad. Här finns även vindskydd och bänkbord där du kan grilla och njuta av eget fika.

Aktuella lägesrapporter och information hittar du på Kultur & fritids Facebooksida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här hittar du mer information om isar och säkerhet på sjöar och hav.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skötsel

Vi plogar och hyvlar isbanan framförallt i början och slutet av veckan, även under lördagar och söndagar. Vid vissa speciella väderförhållanden, till exempel ymnigt snöfall eller blåst, kan det ta längre tid att göra banan åkbar.

Vi underhåller inte isbanan om temperaturen är lägre (kallare) än minus 20 grader.

Säkerhet

Vi rekommenderar att du har en kompis med dig när du åker på isbanan, och att du använder hjälm, isdubbar, knäskydd och handskar.

Samhällsbyggnadsförvaltningen följer hela tiden isläget genom provborrningar längs de isbanor som plogas upp. Utanför isbanorna gör vi ingen kontroll av isens tjocklek och kan därför inte ta ansvar för säkerheten utanför det plogade området.

På banan åker du i högervarv för att undvika olyckor. Hundar är tillåtna men ska hållas kopplade. Vi hänvisar gående till ytterkant av banan.

Vi ber alla att respektera att inte använda motorfordon på isbanan.

På informationssajten issakerhet.se hittar du bra råd och tumregler.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information

Örnsköldsviks kommun har antagit en friluftspolicy som anger hur arbetet med friluftsliv ska bedrivas och utvecklas de kommande åren. I samband med det har kommunfullmäktige fattat beslut om att anslå en miljon kronor årligen till ett ”Friluftslyft” och i den satsningen ingår det att utveckla en isbana för friluftsliv och motion på Bäckfjärden.

Isbanan är ett samverkansprojekt mellan kultur- och fritidsavdelningen och trafik- och parkavdelningen, där de förstnämnda har huvudansvaret för verksamheten.

Syftet är att erbjuda en vintermötesplats med möjligheter till skridskoåkning, sparkåkning och promenader i en naturskön miljö. I området finns Genesmons arkeologiska friluftsmuseum och ut mot havet och Världsarvet Höga Kusten har du en storslagen vy där du bland annat ser siluetten av Balesuddens naturreservat.

Sidan uppdaterades

2018-11-08

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Mikael Vestman
Kultur- och fritidsavdelningen
070-191 76 37
Skicka e-post